După ce a contractat nu mai puțin de 8 împrumuturi din cele 10 luate, de-a lungul timpului, de Sectorul 6, primarul Gabriel Mutu vrea acum și mai mulți bani pe datorie. Primarul PSD a pus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local un proiect pentru majorarea cu 35 de milioane de lei a împrumutului de 150 de milioane lei contractat de Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6. Ar fi a patra majorare a acestui împrumut al cărui scop declarat este o serie de ”noi obiective de investiții”. În realitate aceste obiective sunt de fapt amenajări preponderent peisagistice (borduri și gazon) pe care Gabriel Mutu ar vrea să le realizeze pe ultima sută de metri, înaintea alegerilor locale.

Principala problemă a acestui proiect de hotărâre este că angajează pe termen lung Sectorul 6 într-o aventură financiară nejustificată. Deja Gabriel Mutu a luat cu împrumut peste 800 de milioane de lei, la care s-ar adăuga și 150 de milioane de lei plus majorarea de 35 de milioane de lei pe vrea vrea să o supună mâine la vot. În total, vorbim de o sumă de 1 miliard de lei, care nu se vede însă în investiții reale și durabile în sector.

De altfel, goana după împrumuturi a primarului PSD ridică numeroase semne de întrebare. De când a început pandemia, adică în ultimele trei luni, Gabriel Mutu a împrumutat peste 400 de milioane de lei adică jumătate din suma împrumutată în ultimii 4 ani. Este puțin probabil ca în cele câteva luni care au mai rămas, administrația PSD să poată utiliza aceste sume pentru investiții reale. Nu ar fi exclus ca scopul să fie semnarea și derularea rapidă a unor contracte care să ducă banii împrumutați în buzunarele unor ”firme prietene”.

Dincolo de problema îndatorării nejustificate a sectorului, o altă problemă este reprezentată și de modul în care au fost alese obiectivele de investiții. Inițial, a existat o listă de obiective. Însă această listă a fost suplimentată ”din pix”, fără să existe criterii clare și transparente, fără să existe o consultare cu cetățenii, fără să există o justificare rațională.

În consecință, consilierii USR Sector 6 nu vor vota majorarea cu 35 de milioane de lei a împrumutului pe care îl va lua Sectorul 6. Gabriel Mutu ar trebui mai întâi să explice cetățenilor ce a făcut cu restul banilor și apoi să detalieze de ce are nevoie acum de o sumă și mai mare. În caz contrar, nu face decât să alimenteze suspiciunile cetățenilor privind adevăratul motiv al goanei administrației PSD după noi și noi împrumuturi.