Grupul consilierilor locali USR Sector 6  vă prezintă modul în care s-a desfășurat ședința Consiliului Local Sector 6 din 14 aprilie, precum și motivarea pozițiilor adoptate:

Ședința a început cu două proiecte puse pe ordinea de zi suplimentară, unul referitor la rectificarea bugetară și altul privind administrația piețelor. Unul dintre proiecte a fost trimis consilierilor în seara de dinainte ședinței, după ora 22:00, iar celălalt cu doar câteva minute înaintea ședinței. În aceste condiții, pentru că ele nu au putut fi analizate cu atenție în comisii și pentru că aveau numeroase neclarități, consilierii USR au votat împotriva și, respectiv, abținere.

Ar fi de menționat faptul că, din documentele puse la dispoziție, reiese că administrația condusă de Gabriel Mutu este incapabilă să utilizeze banii pe care i-a împrumutat. La secțiunea credite externe, deși Primăria avea la dispoziție 326 de milioane lei, a cheltuit doar 107 milioane de lei. Iar la creditele interne, deși avea 380 de milioane de lei, a cheltuit doar 184 milioane.

Un alt proiect de hotărâre controversat a fost cel privind locuințele ”sociale”. Am aflat în timpul ședinței că posibila lor construcție costă acum cu câteva milioane de lei mai mult. Odiseea acestui proiect este lungă și tristă. În cei 4 ani de când PSD conduce Bucureștiul, nu s-a făcut niciun pas concret, cu excepția transmiterii unui teren de la Primăria Capitalei la Sectorul 6 și a eliminării termenul ”social” din proiect (miza fiind evident ca aceste locuințe să poată fi acordate oricui). Consilierii USR au propus un amendament pentru ca locuințele să fie acordate corect și transparent (asta însemnând conform condițiilor și criteriilor stabilite de Consiliul Local și în baza listelor de prioritate întocmite de Serviciul Reglementare și Repartizare Spații Locative și aprobate de Comisia Socială și de Consiliul Local Sector). Propunerea USR a fost însă respinsă la vot.

În ședința de Consiliu Local au mai venit la vot 7 studii de fezabilitate care pregătesc schimbarea pe bani grei a bordurilor și a gazonului, prin reamenajări ale diverselor zone din sector. Consilierii USR s-au abținut de la votarea acestora pentru că nu corespund priorităților cetățenilor. Vin la vot studii de fezabilitate, dar proiectul Lacul Morii trenează, nu se amenajează străzi noi sau nici parcări și nu se construiesc locuințe sociale. În schimb, se contractează împrumuturi după împrumuturi pentru lucrări care nu aduc de fapt beneficii reale pentru cetățeni. Din 9 contracte de credit încheiate de Primăria Sectorului 6, nu mai puțin de 7 s-au încheiat în mandatul primarului Gabriel Mutu. Această situație a dus la creșterea gradului de dependență față de bugetul de stat la 70% și a pus o presiune imensă pe bugetul local.

La finalul ședinței, consilierii USR l-au interpelat pe directorul DGASPC Sector 6 cu privire la situația din căminele de bătrâni, dar și despre cadoul făcut președintelui unei organizații politice de sector și director al ANFP. Cadoul, ni s-a răspuns, ar fi fost făcut din bani proprii și nu a fost un gest extins către mai mulți colaboratori. Cât despre bătrânii aflați în îngrijirea DGASPC, care sunt o grupă de mare risc în contextul pandemiei, am aflat că respectivele spații nu s-au închis, dar s-a optimizat activitatea celor care îi îngrijesc.

De asemenea, am revenit cu solicitarea de a fi soluționată sesizarea formulata de deputatul USR Cornel Zainea, privind situația delegării către consiliile sectoarelor Capitalei a procedurii de încheiere a contractelor pentru depozitarea deșeurilor. Această sesizare a fost transmisă Primăriei de mai bine de două săptămâni dar nu a fost soluționată încă.

Înregistrarea ședinței online a Consiliului Local Sector 6 poate fi urmărită mai jos: