fbpx

În ședința consiliului local de astăzi, Gabriel Mutu va supune la vot mai multe studii de fezabilitate și proiecte de sistematizare urbană, în valoare totală de aproximativ 100 de milioane de lei.

Proiectele ar urma să se deruleze până în primăvara anului următor și, dacă ele vor fi realizate legal și transparent, ar fi un câștig pentru sectorului 6. Multe din zonele vizate de acestea sunt abandonate de ani de zile atât de actuala administrație cât și de cele de dinainte.

Nu este o întâmplare că aceste proiecte vin pe masa Consiliului acum, în an electoral și ar trebui să fie gata chiar înainte de alegerile locale de anul viitor.

Dar nu aceasta este marea problemă. Consilierii locali USR Sector 6 au identificat câteva probleme ale acestor proiecte și le vor pune în discuție la următoarea ședință de consiliu:

1. Proiectele trebuie sa fie rezultatul unor concursuri de peisagistica urbana organizate împreuna cu un organism de autoritate în domeniu. Nu este foarte clar dacă acest lucru se va întâmpla. Dacă vrem ca rezultatul să fie o amenajare urbană la cele mai înalte standarde, atunci trebuie să ne asigurăm că vor fi organizate concursuri pe măsura valorii și a anvergurii investițiilor anunțate.

2. Proiectele trebuie sa fie precedate de o dezbatere publica reală, la care să participe în mod real locuitorii zonelor vizate, precum și specialiștii în domeniu. Iar Primăria să țină cont de opiniile exprimate. De altfel, colega noastră, Georgeta Mitran a depus o cerere scrisă în data de 7 mai pentru organizarea unei astfel de dezbateri.

3. Este necesară detalierea cheltuielilor făcute cu aceste sistematizări urbane. În egală măsură, atribuirea lucrărilor trebuie să se facă doar prin prin licitație și nu prin încredințare directa, indiferent de valoarea proiectului, astfel încât sa eliminam riscul sifonării banului public.

Din păcate, asa cum arată în acest moment documentația pusa la dispoziție de către Primăria Sectorului 6, aceste proiecte nu oferă garanții suficiente de transparență și participare a cetățenilor la luarea deciziei. Dincolo de faptul că investițiile promise au un puternic accent electoral, ele riscă să ducă la risipă și la cheltuirea nejudicioasa a banilor publici. Consilierii locali USR Sector 6 vor solicita remedierea acestor probleme și vor cere garanții suplimentare de transparență, astfel încât proiectele propuse să fie realizate la la standarde profesionale ridicate și la costuri corecte.