„Bulevardul Iuliu Maniu, considerat cartea de vizită a Sectorului 6, va fi reamenajat urbanistic şi peisagistic în totalitate, de la Piaţa Leul până Autostrada A1 (Bucureşti-Piteşti). Primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, a semnat deja ordinul de începere a lucrărilor, astfel că, de câteva zile, a fost demarată execuţia primelor operaţiuni de modernizare.”. Așa anunță Primăria Sectorului 6 modernizarea Bulevardului Iuliu Maniu, într-un comunicat dat ieri, 25 martie.

Proiectul nou este făcut în grabă, fără consultarea specialiștilor doar pentru a mai bifa un punct de pe agenda unui colț foarte aglomerat de oraș. În loc de o reamenajare urbană veridică și în avantajul cetățenilor, primăria livrează un colet frumos împachetat care constă în scoaterea copacilor, adăugarea de becuri, ghivece de lut pe gazon, schimbarea bordurilor și cam atât. Un exemplu de reamenajare urbană în avantajul cetățenilor și o adevărată „carte de vizită a Sectorului 6” ar putea arăta precum în aceste imagini.

„Refacerea urbanistică” anunțată de primărie, se rezumă în totalitate la hectare de gazon cumpărat de la o firmă și pus pe scuarul central. USR Sector 6 consideră însă că prioritățile pentru cartierul Miliari sunt cu totul altele:

• trotuarele sunt înguste și sunt ocupate în mare parte de mașini,
  • parcările sunt insuficiente raportat la numărul de mașini ale zonei
  • este absolut necesară reorganizarea comerțului stradal
  • se poate propune instalarea de mobilier urban,
  • facilizarea accesului pietonilor pe trotuar,
  • grijă pentru mediu,
  • creșterea zonelor de spații verzi,
  • amenajarea pistelor de biciclete,
  • crearea de benzi de circulație dedicate etc.
  • sistem de semaforizare inteligentă

În excesul de zor al Primăriei de a face lucrurile oricum, sunt scoși de către lucrători ai primăriei copaci sănătoși din rădăcini, din zona scuarului central, pentru a se reinstala în locul lor ghivece din lut cu flori. De ce ghivece pe gazon și nu plantarea florilor direct în sol? De ce sunt scoși copacii sănătoși? Sunt întrebări la care primăria ar trebui să răspundă, dar la care putem anticipa răspunsul din punct de vedere al costurilor. Este mai ușor să justifici milioane de lei cu refacerea/replantarea gazonului sau a florilor, decât a unui copac sănătos care rezistă ani buni și pentru care costurile sunt minime.

Comunicatul Primăriei precizează: „Noul proiect de reamenajare a bulevardului Iuliu Maniu are mai multe funcţiuni, atât de ordin estetic, cât şi de siguranţă pentru cetăţeni. Acesta prevede eliminarea gardului de fier din jurul scuarului central, inestetic în acest moment şi chiar distrus pe multe porţiuni, şi supraînălţarea bordurilor, astfel încât stratul nou de pământ vegetal să nu mai ajungă pe carosabil.”

Prin Hotărârea Consiliului Local Sector 6 nr. 62/28.02.2019, bulevardul Iuliu Maniu a fost transmis din administrarea Consiliului Local Sector 6 în administrarea directă a Administraţiei Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană (ADPDU), în vederea realizării lucrărilor de reamenajare urbanistică.  Acest proiect a fost aprobat doar pentru amenajarea centrala: eliminarea gardurilor ruginite, refacerea gazonului si imbunatatirea peisagistica a zonei, nu pentru inlocuirea arborilor sanatosi sau alte cheltuieli nejustificate.

Părerea USR Sector 6 este că proiectul nu trebuie să se axeze doar pe amenajarea scuarului și trebuie să se ia în considerare și prioritățile cetățenilor considerate relevante de către aceștia pentru Bulevardul Iuliu Maniu, recent trecut în administrarea Sectorului 6 de la Primăria Generală a Capitalei.
Dorim ca Primăria Sectorului 6 să consulte peisagiști și ca reamanjarea să nu fie lăsată exclusiv în grija ADPU S6, astfel încât proiectul să poată fi extins în acord cu planul de mobilitate urbană. Dorim ca rezultatul final al proiectului să fie viabil, plăcut și să țină cont de îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Nu ne dorim un nou proiect trecut în portofoliul Primăriei și realizat oricum, doar pentru a fi trecut la „realizări”.

Care considerați că ar fi prioritățile pentru această reamenajare? Așteptăm viziunea voastră pentru această reamenajare urbană pentru a transmite Primăriei Sectorului mesajul tău! Stop batjocurii cheltuirii banului public pe proiecte realizate pe hârtie!