fbpx

Membrii USR Sector 6, alături de consilierii locali și de senatoarea Silvia Dinică au participat luni, 28 Ianuarie, la dezbaterea despre amenajarea Lacului Morii. pe care Primăria Sector 6 a organizat-o, la cererea acelorași consilieri USR.

Subiectul este arzător pentru ca Lacul Morii și zona adiacenta ar putea fi unul din spatiile publice cele mai atractive din București dar proiectul prezentat de primarul Gabriel Mutu este de de o calitate foarte slaba, făcut de neprofesioniști aleși prin încredințare directa, cea mai netransparenta forma de achiziție publica, fără dezbatere și fără concurs de soluții.

USR sector 6 cere spatii publice de calitate pentru locuitorii Bucureștiului iar aceasta calitate nu poate fi obținuta decât prin proceduri corecte și transparente de alegere a proiectanților. Singura modalitate corecta și transparenta, recomandata de bunele pratici ale administrației publice din țările europene, este concursul de soluții. O astfel de procedură presupune un juriu profesionist care alege cel mai bun proiect dintre cele propuse de diferite echipe de arhitecți, urbaniști și peisagiști.

”Lacul Morii și zona adiacenta ar putea fi unul din spatiile publice cele mai atractive din București dar proiectul prezentat de primarul Gabriel Mutu este de o calitate foarte slabă, făcut de neprofesioniști. Proiectul a fost atribuit prin  încredințare directa, cea mai netransparenta forma de achiziție publica, fără dezbatere și fără concurs de soluții. Un proiect prost va distruge zona pe multe decenii de acum înainte. Primarul Gabriel Mutu se grăbește sa facă ceva, orice, cat sa se poată lauda la viitoarele alegeri locale.” spune arhitectul Șerban Marinescu, membru USR Sector 6.

În intervențiile lor membrii USR au denunțat ilegalitate Studiului de Fezabilitate prezentat căruia ii lipsește semnătura unui arhitect cu drept de semnătura, au ridicat probleme legate de evacuarea cetățenilor în caz de necesitate, vandalism, poziționarea locurilor de joaca în apropierea arterelor foarte circulate.

”Primăria Sector 6 a semnat un parteneriat cu Universitatea de Arhitectura și Urbanism “Ion Mincu” prin care autoritatea locală promitea organizarea de concursuri. Ceea ce am primit, însă, este exemplul perfect de lipsă de  profesionalism și relativizare a legii. Investiția a fost încadrată în categoria lucrărilor pentru infrastructură de transport, când ea este în mod evident o investiție în amenajarea de spatii publice. Este, pur și simplu, o absurditate menită să mascheze o ilegalitate.” spune senatoarea USR, Silvia Dinică.

Doamna Georgeta Mitran, consilier local USR, a reacționat la acuzele neavenite ale domnului primar Mutu cum ca grupul de consilieri USR “nu a avut nicio contribuție” reamintindu-i domnului primar ca USR are mai multe proiecte de hotărâri ale Consiliului Local pe care aparatul condus Gabriel Mutu nu le-a pus în dezbatere sau pe ordinea de zi a ședințelor de consiliu.

“Ne dorim același lucru, spatii publice de calitate, dar nu făcute oricum. Toți ne dorim sa se facă acest proiect, dar nu putem sacrifica legalitatea pentru rapiditate” a concluzionat Mihai Daneș, liderul de grup al consilierilor locali USR Sector 6.

De asemenea, doamna Camelia Fășie, consilier local USR, a înregistrat la Biroul Unic al Primăriei Sectorului 6 un document care sintetizează cele mai importante observații ale membrilor USR Sector 6 cu privire la cele doua proiecte care vizează spațiul Lacul Morii.

USR mulțumește tuturor cetățenilor care au participat la acesta dezbatere și le promite ca va continua sa lupte pentru legalitate și calitate. Va vom tine la curent cu următoarele acțiuni.