fbpx

USR încurajează participarea cetățenilor la dezbaterea publică pentru proiectul de amenajări peisagistice pentru Zona de promenadă Lacul Morii și Insula Lacul Morii și cere organizarea unor concursuri de soluții la care să participe firme de arhitectură, urbanism și peisagistică.

În anul 2019, bucureștenii cer în primul rând CALITATE. Bugetul local trebuie folosit pentru creșterea calității vieții locuitorilor în primul rând prin proiecte de calitate. Nu e de ajuns “sa se facă ceva, orice”. Cerem proceduri transparente care să asigure calitatea spațiilor publice și cheltuirea responsabilă a banului public. În ultimele luni, domnul primar Gabriel Mutu a prezentat două propuneri de amenajare a spațiului public din sectorul 6: un nou parc în bulevardul Timișoara 10-12 și amenajarea malului Lacului Morii, două proiecte cu o valoare însumată de aproape 10 milioane de euro. Ne bucură faptul că domnul primar înțelege necesitatea amenajării spațiilor publice din sectorul 6, dar USR protestează vehement împotrivă modalității în care aparatul administrativ al domnului primar Gabriel Mutu a ales să facă acest lucru, atribuind proiectarea acestor spații fără licitație sau concurs de soluții unor firme care nu au specializare în peisagistică, arhitectură sau urbanism.

”Un spațiu public de calitate trebuie proiectat cu specialiști recunoscuți în domeniile lor printr-un proces transparent și în consultare cu locuitorii sectorului. Amenajarea unui parc de 20 de hectare sau a malurilor celui mai mare lac bucureștean sunt proiecte foarte importante pentru imaginea orașului și pentru calitatea vieții bucureștenilor.” spune Mihai Daneș, liderul consilierilor USR în Consiliul Local Sector 6 și membru al Comisiei de Urbanism.  

USR prin consilierii sai a votat pentru acesta amenajare, dar nu poate accepta ca asemenea proiecte esențiale să fie atribuite prin încredințare directă, către firme de inginerie, care au ca obiect de activitate execuția de foraje sau de fundații. Asta cu atât mai mult cu cât Primăria Sectorului 6 a semnat în 2018 un protocol cu Universitatea de Urbanism și Arhitectură “Ion Mincu” și cu Anuala de Arhitectură București 2018 care implică propunerea unor soluții profesionale, creative și practice de amenajare a unor zone din Sectorul 6 prin concursuri de proiecte.

Avem exemple în România de concursuri de soluții care au dus la proiecte excelente, organizate de primarii responsabile și moderne. Primăria Sectorului 6 rămâne din păcate blocată într-un trecut de care sperăm să scăpam. Ne dorim cu toți un primar care să înțeleagă ce înseamnă un oraș, o capitală, ce înseamnă spații publice de calitate, că în celelalte orașe și capitale europene. Până atunci însă, actuală administrație ne oferă proiecte proaste, urâte, făcute de nespecialiști și care vor urâți și mai mult imaginea orașului nostru.

E momentul să ne luptăm pentru orașul nostru, să nu îl lăsăm sluțit de incompetența actualei administrații. De aceea vă invităm să participați în număr cât mai mare la dezbaterea organizată de Primăria  Sectorului 6 luni 28.01.2019, la sediul primăriei din Calea Plevnei 147-149, începând cu ora 11:50. Însăși organizarea acestei dezbateri pe ultima sută de metri, numai la solicitarea expresă a consilierilor USR Georgeta Mitran, Camelia Fășie, Cosmin Manole și Mihai Daneș în comisiile de specialitate ale primăriei și după repetate și ample argumentări, la o oră la care puțini cetățeni vor putea participa, este dovadă a lipsei de profesionalism și transparență decizională a actualului aparat administrativ care conduce destinele sectorului 6.

Încurajăm cetățenii să ceară proceduri transparente și concurs de arhitectură pe aceste proiecte importante și prin email către prim6@primarie6.ro sau prin depunere la Biroul Unic al primăriei.