fbpx

Consilierul local Georgeta Mitran a propus Administratiei Școlilor, Primăriei Sectorului 6 și Consiliului Local al Sectorului 6, un proiect de HCL pentru colectare selectivă în toate instituțiile de învățământ din sector. Iată mai jos câteva cuvinte scrise de consilierul USR cu ocazia depunerii acestui proiect.

Omenirea se află la răscruce. Din toate punctele de vedere – politic, social, economic și mai ales climatic. Mama Natură este în pericol de prea multă vreme. Este consecința a zeci de ani de lipsă de educație ecologică – vitală pentru timpurile pe care le trăim -, și de nepăsare a autorităților, ale căror preocupări s-au manifestat în cu totul alte zone. Astăzi, suntem în situația în care putem avea focare de infecție oriunde, oricând. Și exemple avem destule. (epidemia de meningită la copiii mici sau pesta porcină africană).

 

Este obligatoriu să începem educarea copiilor noștri în această privință încă din grădiniță. Să-i învățăm pe cei mici și să-i convingem pe cei mai mari că este singura noastră șansă de supraviețuire ca specie! Dacă nu ne trezim acum, maine ar putea fi prea târziu. Câți dintre noi sunt conștienți de faptul că, odată ajunse în mediu, deșeurile de plastic, de exemplu, pot persista zeci sau chiar sute de ani? Timp în care vor interacționa cu solul, cu apa etc, otrăvindu-le. Una dintre cele mai serioase probleme cu care ne confruntăm de ani buni, este cea a colectării deșeurilor, la toate palierele (de la asociații de proprietari până la marii poluatori din industrie). Sunt doar câteva motive pentru care am propus Administratiei Școlilor, Primăriei Sectorului 6 și Consiliului Local al Sectorului 6, un proiect de HCL pentru selectare colectivă în toate instituțiile de învățământ din sector. Pentru că, de aici trebuie început.

 

Proiectul se va desfășura în două etape: Etapa 1. Campanii de educare și informare pentru elevi, cadre didactice și părinți. Vor avea loc diverse mese rotunde, prezentări, concursuri, desene tematice, pentru a stimula dorința de reciclare și colectare selectivă în rândul copiilor. Etapa 2. Amenajarea unui spațiu de reciclare ce va fi dotat cu presă pentru PET-uri, tocător de mase de plastic, extruder pentru plastic, imprimantă 3D și coșuri de colectare selectivă.

Elevii vor fi instruiți în folosirea aparaturii. De asemenea, vor putea transforma deșeurile de plastic din jurul școlii în materiale didactice și obiecte de decor, pe care le vor expune apoi la diferite expoziții sau le vor vinde la târguri.

Pentru asta, avem nevoie să ne implicăm deopotrivă părinți, cadre didactice, elevi și nu în ultimul rând, cetățenii întregului sector.

 

În acest fel, vom determina un răspuns pozitiv din partea comunității școlare, dar și a comunității locale de a colecta selectiv și de a se implica în reciclarea deșeurilor. După implementarea acestui proiect vom avea în școli și în jurul școlilor un mediu mai curat și mai plăcut, iar calitatea activităților didactice și extrașcolare va fi mai mult mai bună.

 

Georgeta Mitran

Consilier local USR